17.08.2014

Bobil DAG 10 - Normandie

Rundreise - Larvik - Hirtshals - Flensburg - Neufeld - Osterburk - Tecklenburg- Nederland - Antwerpen - Brussel - Gent - Oostende - Nieuwpoort  - Fècamp - Etretat - Caen - Luc sur Mer -


Normandie har sitt navn fra de norrøne vikingene som 
seilte oppover Seinen på 800-tallet.
Normandie ligger vakkert til ved kysten nord i Frankrike. 
Her finnes små franske byer med kunst, kultur og matopplevelser.
De viktigste byene i Normandie er:
 Rouen, Le Havre, Bayeus, Honfleur og Caen.

I dag skal vi besøke
den amerikanske kirkegården og museumet Overlord:

   

Vi startet dagen med en skikkelig løpeøkt, den satt i bena - deilig :)


Rask løping i denne småsteinen tar på hele kroppen.
Nå er det høyvann her, det samme stranda som i går.Krigshistorie fra 2. verdenskrig.
Som en reaksjon på at Tyskland invanderete Polen erklærte Frankrike og det britiske imperiet Tyskland  til krig. For å sikre seg motangrep nordfra invanderte Tyskland Norge og Danmark 9. april 1940. 10. mai angrep tyske fallskjerm soldaterBelgia og Nederland og 13. mai angrep Tyskland Frankrike.  22. juni kapitulerte Frankrike og Tyskland besatte det nordlige Frankrike. Den franske generalen Chales de Gaulle, stod i spissen for de frie franske styrkene og han dro til Storbritannia og fortsatte kampen mot tyskerne.  Fra 1940 til 1943 kriges det over hele Europa. Det bygget seg opp troppekonsutrasjoner i det sørlige England med tanke på en invasjon av det tyskokkuperte kontingent. Allerede i 1942 hadde canadiske styrker gjennomført Diepperaidet, oppe ved kysten der vi då elefant klippen. Dette endte katastrofalt og med disse erfaringen valgte de strendene i Normandie to år senere. Alliert overtak (1943-1944).D-Dagen
Tidlig om morgenen 6. juni 1944 begynte allierte styrker å gå i landpå strendene i Normandie. Det var første skritt i en nøye planlagt invasjon i det tyskokkuperte Frankrike og ble kalt Operasjon Overlord. Angrep fra sjøsiden ble foretatt langs strendene og hvert angrep hadde sine kodenavn. Amerikanske styrker landet på Omaha beach og Utah (fallskjermjegere) beach.  Britiske på Gold beach og Sword beach, mens canadierne hadde Juno beach. Strendene har fremdeles disse kodenavnene. 


Veien ned til Omaha beach
Her ligger omtrent 10 000 amerikanske soldater.


I Arromanches-lesBains er det bevart tankevekkende ruiner av den kunstige havnensom ble tauet over fra England. Hvis jeg skulle reise hit igjen med bobil ville jeg hatt 1 til 2 dager i Arromanches-les Bains i tillegg til overnattingene her vi er nå.


Modellbygging!Dette har vært en fantastisk dag!


3 kommentarer:

 1. Nok et flott fra deg! Flotte bilder og lærerik tekst. Dette er et området jeg aldri har vært i, kun lest en del om og sett mye om på TV. Derfor blir det ekstra interessant å lese et blogginnlegg fra deg.

  Takk for hilsen på bloggen min. Jeg kommer med flere innlegg fra Kristiansund etterhvert, men akkurat nå er det så mange andre ting som opptar tiden min.

  Ønsker deg en fin dag og god tur videre! Jeg blir med på ferden via bloggen din.

  SvarSlett
 2. Tusen takk. Her skjer det også mye, men må snart få satt av litt tid til blogging igjen :)

  SvarSlett
 3. Har jo ikke skrevet ferdig turen, når en ikke gjør det fra dag til dag, går det fort uker og måneder :) Ha en fin blogg vår :)

  SvarSlett