17.07.2013

Praha - langhelg


Jeg har hatt en fantastisk langhelg i Praha, 
et deilig sted, -det kan anbefales.Tsjekkerne selv kaller Praha "Europas hjerte" og det forstår jeg godt.
På begge sider av hovedåren, eleven Moldau, folder Praha ut sin skjønnhet: 
praktbygninger


kirker


og borgen på bakkekammen:


  Vi vandrer over Karlsbroen, som er en av verdens mest ettertraktede promenader. Helgenstatuene på broen er kopier av de originale. Keiser Karl 4. grunnla broen, men ble oppkalt etter senere. Han fastsatte tidspunktet for åpningen av broen til et tidspunkt da tallene dannet et perfekt palindrom, som vil si at tallene kan leses likt både forfra og bakfra. Årstallet var 1357. Dagen var 9. juli. Tidspunktet var 5.31. Tallene 135797531 stiger som en pyramide mot midten og synker igjen med et intervall på nøyaktig to tall mellom de ulike tallene. Dette skulle beskytte broen.


 På eleven seiles det med alle slags fartøy.


 Denne praktfulle kulissen var ikke prangerne sene om å utnytte til innbringene forretninger så snart kommunismens tøyler ble løsnet. Det frie initiativ utfolder seg ikke like smakfullt overalt. Suvenirbutikker med falsk krystall, kelnere som tok med datoen i summen på regningen og utspekulerte taxisjåfører. Vi var riktig så heldige, men regningen samsvarte ikke med bestillingssummen. Men på en annen side dukker det opp flotte hoteller og restauranter med internasjonal standard. Kulinarisk nytelse og velvære i form av spa og massasje. Kirkene åpner dørene for omvisninger, konserter og messer. Hele Praha summer av aktivitet.
Det gamle rådhuset:

 Orloj-uret befinner seg i tårnet på Prahas gamle rådhus. Huset er en salig blanding av stilarter fra renessanse til gotikk. Klokken sitter halvt innstøpt i husets hjørne og minner om at bygningen opprinnelig var gotisk. 
 Uret viser veldig mye mer enn klokkeslettet. Vi kan se solens bevegelser, de ulike månefasene, alle årstidene og den astrologiske kalenderen.


Hver time kommer det 12 apostler i tog over tårnet og skjelettet trekker i snoren og minner oss om at vi har en time mindre å leve.

  Fredagskvelden var vi på et Tsjekkisk middelalder show hos U Pavouka (ved edderkoppen). Dette var en riktig middelalder kneipe, (langt den i kjelleren) i autentiske middelalder omgivelser fra 1300-tallet. Ca. ti artister lagde et fantastisk show med musikk, ekstatisk magedans, fekting og slåssing, ildsjonglering. I pausene mellom numrene serveres det så mye typisk tsjekkisk mat at magen holder på å sprekke.

   

Middag lørdag kveld:
Den berømte fornemme restauranten 
U Modre Kachnicky 
( hos den blå andungen). 
De har restauranter på to sider i Praha, vi valgte den på Lillesiden.  
De hadde nydelig mat.
Det var litt av turen, Praha er en kjempe fin by og jeg anbefaler deg en tur dit. Vi lå på et hotell ved Det gamle rådhuset og vi hadde norsk talende - Martin.
Vi reiste fra 23. til 26. september, det er en fin tid å reise på. Vi reiste fra Gardemoen kl 10.35 - Norwegian rute DY1502 og hadde hjemreise fra Praha kl 16.20 - Norwegian rute DY 1503. Flytoget fra Oslo Lufthavn går 16, 36 og 56 minutter over hver hele time. Vi bodde på hotell The Ireon Gate Hotel link finner du her

Utsikt fra hotellrommet og ned i bakgården. 

Programmet vårt:
Torsdag: Vi sjekker inn og gå ut å tar en lunch.  Denne dagen er det ikke bestilt noe spesielt  - så vi får enes. Middag kl 20.00. U Prince (Hos Prinsen) Restauranten ligger rett vis-a-vis det Astronomiske Uret på Torget i Gamlebyen. Levende jazzmusikk om kvelden og fram til kl. 0.30. Både tradisjonelle tsjekkiske retter og internasjonalt kjøkken. 
Fredag:Frokost fra kl. 07,00 i dag må i være ferdig med frokost til kl 09.00. Vi skal på guidet tur med Martin. For å få sett mest mulig av Praha, tar vi en guidet tur på ca. 3 timer. Vi følger nok den vanlige turistløypa. De største severdighetene: Gamle bytorget med Rådhuset, Det astronomiske aposteluret, Karlova gt., Klementinum, Karlsbroen, Lillesiden, Borgen over Presidentpalasset, St. Viyos-katedralen, Det gamle kongeslottet og Borghaugene. Kaffe, mat og øl pauser underveis.
Middag: U Pavouka (ved Edderkoppen) Middelaldershow. 
Lørdag: Frokost. Shopping. Lunch. Shopping. Middag: U Modre Kachnicky (hos den blå andungen).
Søndag: Frokost. Blir hentet på hotellet kl 14,00. 


NB! dette er en herlig by til shopping - billige sko, støvler, vesker, kofferter osv...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar